BAKANCSLISTA

A bakancslistán olyan növények szerepelnek, amelyeket már nagyon régen szeretnénk lefényképezni, de még nem találkoztunk velük vagy nincs róluk jó fotónk. Nem mind különlegességek és ritkaságok, sőt egyik-másik közönséges fajunk, de mégsem sikerült még fellelni.
Ehhez kérnénk egy kis közösségi segítséget. Aki a listán szereplő növényeknek tudja valamely lelőhelyét, szívesen vesszük, ha az üzenetküldő felületünkön megírja nekünk. A fotók mellett a neve közlésével szívesen megemlítjük, hogy a fotózott növény fellelésében ki segített nekünk. Természetesen a segítőnk anonim is maradhat, ha ezt kéri. Viszonylag pontos útmutatót szeretnénk kérni, ami alapján könnyen és biztosan odatalálhatunk. Esetleg GPS-koordináták is megfelelnek, de útmutatót ez esetben is kérnénk, ha lehet.

A leírás ilyen legyen például: "Hármaslevelű macskagyökér: az Olaszkapunál az út mellett a sziklák tövében, illetve az odavezető út mellett már ötven-száz méterrel az Olaszkapu előtt is." Vagy például: "Magyar zergevirág: Ha a sástói kilátóhoz a tótól vezető kis utacska vonalát folytatva (a kilátót megkerülve) továbbmegyünk, egy lejtőn indulhatunk lefelé az erdőben. A kilátó után mintegy száz-százötven méterre található a kb. néhányszáz négyzetméteres terület." Vagy például: "Waldstein-pimpó: a Sár-hegyen az adótoronyhoz vezető út mellett a torony előtt ötven méterrel, a cseres-tölgyes szélében egy néhány négyzetméteres területen." Jól azonosítható kis terület esetén nem feltétlenül kell megközelítés, elég, hogy hol, pl.: "Felálló iszalag: a Marakazi vár aljában a déli lejtőn."

Ez nem annyira jó leírás például, mert nem elég pontos: "Piros madársisak: a Gerennavár környékén", vagy például: "Hölgy estike és pávafarkú salamonpecsét: a Mátra északi lejtőin a Kékestető környékén", vagy például: "Fekete zászpa: az úttörővasút mentén a hegyekben", vagy például: "Homoki kikerics: Somlyó-alja és Homoktövis TVT", vagy például: Wandstein-pimpó: a Sár-hegy cseres-tölgyesében".

Sokat jártunk már növények után kevésbé pontos leírások alapján, nagyon nagy tud lenni egy terület és eléggé rossz, amikor nem éri meg a fáradozást a ráfordított nap, mert nem találjuk meg a keresett fajt. Kérjük, hogy az előfordulás ne túl régi adat legyen! Természetesen tudjuk, hogy egy-egy faj esetleg nem mindig, nem minden évben bukkan elő - esetleg el is tűnhet -, nem fogunk neheztelni, ha éppen nem lesz ott, de azért ha nem túl régi az adat és pontos a leírás, akkor bátran reménykedhetünk.

Természetesen tiszteletben tartjuk a vonatkozó jogszabályokat és nem megyünk be nem látogatható TVT-re. Csak szakvezetéssel vagy csak engedéllyel látogatható TVT-re vonatkozó adatokat viszont szívesen veszünk. Ha a leíráshoz virágzási idő is kapcsolódik, annak is örülünk.

Örömmel vesszük esetleg az olyan növényhez vezető leírást is, amely nincs a bakancslistán, de még nincs fotónk róla a honlapra téve.
Minden információt köszönünk!

Legyünk türelmesek! Talán egy-két év is eltelik, mire ezt mindet sikerül lefotózni...

Köszönettel: Mester Zsolt

És a - remélhetőleg majd szépen fogyatkozó - listánk:

1. kisvirágú füzike (a határozóbélyegeknek tényleg megfelelő habitus)
2. fekete zászpa
3. piros madársisak
4. homoki szalmagyopár
5. homoki kikerics
6. homoki nőszirom
7. kései gyíkpohár
8. vetővirág
9. fürtös homokliliom
10. husáng
11. festő csülleng
12. jegenyefenyő
13. tekert csüdfű
14. rozsdás gyűszűvirág
15. cselling
16. pocsolyalátonya (vagy bármelyik másik látonyafaj)
17. homoki prérifű
18. henye vasfű
19. szennyes ínfű
20. kétlaki macskagyökér
21. éplevelű macskagyökér
22. szibériai nőszirom
23. magyar varfű
24. lápi ezerjófű
25. kornistárnics
26. piros nyúlsaláta
27. egérfarkfű
28. harangcsillag
29. erdei varjúköröm
30. nagyfészkű hangyabogáncs
31. óriás utifű
32. vízidara
33. víziboglárka (bármelyik faj)
34. hegyi gyömbér
35. szagos párlófű
36. kőfali libatop
37. egyszerű békabuzogány
38. orvosi kálmos