Mi ez?

Ezen az oldalon olyan növény(ek) meghatározásához kérünk segítséget, amely még fejtörést okoz.

I. növény (2021. dec. 26.)

A honlapon csak a hazai flórában előforduló fajokat és élőhelyeket mutatjuk be, de egy "egzotikus" faj is kiszökhet/kivadulhat, tehát (ha csak időlegesen is) tagja lehet a flóránknak. Most egy ilyet mutatunk be, ha valaki meg tudná mondani, hogy melyik faj ez, megköszönnénk... Talán valami termesztett "egzotikum", még vizsgáljuk, hogy mennyire tagja a "vad" flóránknak, mindenesetre egy autópálya melletti benzinkút pihenő-kiülő asztalkái közelében, az árok partján fotóztuk 2021 november elején.

Első felületes ránézésre a habitusa valamiféle sóskaborbolyának tűnt, de a rajta itt-ott és az alatta fellelt, hullott termések mást mondanak. A leveleit az ősz miatt már nagyrészt lehullajtotta, de még volt rajta azért levél. A levelek kissé húsos-vastagocskák. Az egyszerű levelek mellett olyan ágakat is megfigyeltünk, amelyeken párosan sorakoztak kis "fülecske"-szerű levelek - ezek pálháknak tűnnek -, amelyek mellől a szárlevelek döntő többsége már kihullott. Az ágak itt-ott rövid, de erős töviseket is viselnek a rügy mellett, a levelek hónaljában, a "pálhák" között. A termés kisebb-nagyobb dió vagy kisalma nagyságú, a húsát nem mondanánk különösebben ízletesnek, de ehetőnek tűnik (talán ennivalónak termesztik?). A terméseken úgy tűnik, hogy a néhány hosszú bibeszál elég sokáig maradó: egy ilyen termést leltünk fel (lásd a fotón). A késő ősz miatt virágokat nem találtunk rajta, de már várjuk a tavaszt!

Ha valaki segít az azonosításban és kiderül, hogy "kiszökött" fajról van/lehet szó - amennyiben nem kíván anonim maradni - a növény flóralapján, amikor az elkészül majd, szívesen közöljük a határozásban nyújtott segítségét! A "Beküldés" lapon kérjük az információt. (A beküldéseket néhány naponta megtekintjük.)

A fotók: