Technikai információk

Javascript

A honlap néhány funkciójának helyes működéséhez a böngészőprogramban engedélyezett JAVASCRIPT-re van szükség. A javascript futtatása a legtöbb böngészőfajtában "alapból" engedélyezve szokott lenni.

Mobiltelefon és kisebb táblagép használatához

Mobileszközös op. rendszerrel (pl.: Android) - ha az op. rendszer verziója, a használt böngésző és a mobileszköz támogatja ezt (!) - a menü-ben és a szöveges-fotós keretekben lévő tartalomra 2x koppintva a keretek kinagyítódnak. Ha megtaláltuk-alkalmaztuk a menüpontot, elolvastuk a szöveget, megnéztük a képeket, újbóli 2x koppintással visszakapjuk a kiiindulási képernyőt.
Keresés a honlapon

Mivel a honlapunk "családok" menüje nagy mennyiségű menüpontot tartalmaz, ide egy keresőt is beépítettünk.
De az egyes webböngészők is jó kereső funkciókkal ellátottak, esetleg érdemes ezt használni.
- Például: a  Ctrl+F  billentyűkombinációra a legtöbb böngészőben kis keresőablak-sáv bukkan fel, amelyből az éppen látható oldalon szavakra és szótöredékekre kereshetünk.
Androidos, IOS-os "tapogatós" képernyőn esetleg az operációs rendszer által kiadott  ...  (vagy hasonló) -menüpontról is találunk keresőfunkciót.

"Nagyító ablak" kezelése

A sarkában "nagyítás" piktogramot tartalmazó kis képekre kattintva/koppintva nagy méretű képek bukkannak fel. A könnyebb kezelés érdekében, ha a felbukkanó ablakban lévő "nagy" képre kattintunk/koppintunk, a keret bezáródik. Több képet tartalmazó ablak esetében bármelyik képre kattinthatunk/koppinthatunk a bezáráshoz.

- Például:Ajánlott hardver és szoftver

Lapunk optimális használatához számítógépes monitort, laptopot vagy tabletet ajánlunk. Mobiltelefon* használata esetén a kis képernyőméret miatt kevéssé optimális a használhatóság.

              

A weblapot Windows (7, 10, 11 - asztali számítógépen és laptopon), Android (9, 10, 11, 12 - tableten és mobiltelefonon), Linux (Debian, Mint - asztali számítógépen) és apple-IOS (mobiltelefonon) operációs rendszereken futtatva teszteltük.

Az ajánlott (tesztelt) böngészők:

                        

Az ajánlott böngészőkön túl minden bizonnyal más - modern - böngészőprogrammal is használható a weblap, de csak a felsoroltakkal teszteltük és ezekkel apró, nem lényeges eltérésekkel a szándékaink szerint lehet használni.

*Megj.: Ez egy oktató-tanuló anyag. Szükséges, hogy a sok adat között gyorsan és áttekinthetően lehesen keresni és váltani, ezért állandóan jelen lévő többszintű menüt alkalmazunk. Mobiltelefon kis képernyőjére ezt a módszert kihívás optimálisan megoldani. Köszönjük a felhasználók megértését!

_________________________________

A honlapunkat 1024 - 1440 vízszintes pixelfelbontás közé eső valós vagy virtuális ablakfelbontás-sal optimális megtekinteni. Például: 1024 x 768 vagy 1280 x 1024 vagy 1366 x 768 vagy 1440 x 900. Egyéb esetekben a webböngészőben érdemes nagyítást vagy kicsinyítést alkalmazni, amellyel elérhető az optimális vízszintes virtuális ablakfelbontás. Tehát végül is sokféle képernyő használható, mert a webböngészők tartalmazzák a nagyítás/kicsinyítés funkciót.
[Megj.: 1., A webböngészőből történő nagyítással kisebb, a kicsinyítéssel nagyobb virtuális ablakfelbontást érünk el. 2., Windows 10 vagy 10+ op. rendszer és nagyobb felbontású képernyő (pl.: 1920 x 1080) esetén az op. rendszer grafikus beállításai között is található egy "alap" nagyítás (pl.: 125 %, 150 %), amely a natív felbontást változtatja meg. Ez is használható, sőt, ezt más, pl.: irodai szoftverek használata esetén is érdemes használni a nagyobb szövegméret eléréséhez.]